Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok – Bilimkurgu Kulübü

arz cephesinde yeni bir şey yok
arz cephesinde yeni bir şey yok

Türkiye’de bilimkurgunun gelişmesi ve yaygınlaşması adına çabalamaya devam eden Bilimkurgu Kulübü üçüncü öykü kitabını yayımladı: “Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok”.

Daha önce Bilimkurgu Kulübü’nün, Yeryüzü Müzesi (2018) ve İlk (2021) öykü seçkileri İthaki Yayınları tarafından yayımlanmıştı.

Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok kitabı Fihrist Kitap‘ın “Ütopya-Distopya-Bilimkurgu” Dizisi kapsamında okurlarla buluştu.

2021 yılında hayata gözlerini yuman, bilimkurgu yazarı Kadri Kerem Karanfil‘e ithaf edilen kitabın önsözünü ise usta bilimkurgu yazarı Müfit Özdeş kaleme aldı. Kitabın editörü ise Bilimkurgu Kulübü’nün kurucusu İsmail Yamanol.

Mizahi bilimkurgu öykülerinin yer aldığı Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’taki yazarlar alfabetik sırayla şöyle: Ali Okan Pandar, Bertuğ Kodamanoğlu, Emre Bozkuş, Emre Polat, Ezgi Özbek Şenel, Funda Özlem Şeran, Gökhan Cılam, Gurur Asi, İsmail Yamanol, Mehmet Kardaş,  Metin Uçar, Murat K. Beşiroğlu, Müfit Özdeş, Münevver Uzun, Nur İpek Önder Mert, Özge Arıkal Gönül, Özlem Ertan, Öznur Babur, Ruhşen Doğan Nar, Sadık Efe Sarıtunalı, Selim Erdoğan, Seran Demiral, Sercan Leylek, Serdar Yıldız, Sinan İpek, Tevfik Uyar, Tuğrul Sultanzade ve Kadri Kerem Karanfil.

 

Türk Bilimkurgu Edebiyatı

Yirmi sekiz öyküden oluşan derlemeyi okuduğunuzda Türk Bilimkurgu Edebiyatının artık ayaklarının üzerinde sağlam bir şekilde durduğunu fark edeceksiniz.

Roket Bilimkurgu Öykü Dergisine gelen öyküleri okurken de fark ettiğim bu durum Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’la bir kez daha kanıtlanıyor.

Kitabın ilk baskısının ön siparişteyken tükenmesi Türk Bilimkurgu Edebiyatının kendi okurunu da yaratmaya başladığını açıkça gösteriyor.

Bundan sonra yapılması gereken kaliteli yerli bilimkurgu eserleriyle bu okur kitlesini elimizden geldiğince büyütmek olacak.

 

Kitabın arka kapak yazısını paylaşarak yazıma son veriyorum:

“2. yüzyılda yaşayan Samsatlı Lukianos, dönemin tarihçileriyle alay edeyim derken farkında olmadan dünyanın bilinen ilk bilimkurgu öyküsüne imza attı. Öyküsünde hem Ay’a yapılan bir yolculuğu kurguluyor hem de dünya dışı uygarlıklardan dem vuruyordu. Ortaya çıkışındaki rolüne uygun olarak mizah ve yergi, bugün de bilimkurgunun ayrılmaz bir parçası olmayı sürdürüyor. Öteden beri mizahçılar, gerçeğin herkesçe bilinen ama atlanan detaylarını öne çıkarıyor, bizi yine bize anlatıyor. Güldüğümüz şeyler, düşünsel değişimlerin ve teknolojik yeniliklerin etkisiyle sürekli dönüşüp şekilleniyor. Dolayısıyla teknolojinin hayatımızı çepeçevre kuşattığı günümüzde, bilimkurgusal söylemin mizahi dokunuşlarla buluşması eğlenceli olduğu kadar uyarıcı bir anlam da taşıyor.
 
Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, Bilimkurgu Kulübü’nün üçüncü kısa öykü kitabı ve önceki derlemelerden farklı olarak bu kez bilimkurgu ile gülümsetmeyi amaçlıyor. Tek solukta okunabilecek eğlenceli kısa öyküleriyle pek çok bilimkurgu yazarı, 2021 yılında yitirdiğimiz Kadri Kerem Karanfil için bir araya geliyor. Ortaya da biraz hüzün ve bolca şamata çıkıyor.
 
Kadri Kerem Karanfil’in de bir öyküsüyle yer aldığı Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, yaramaz bilimkurguculardan unutulmayacak bir muzır neşriyat örneği.”


Sitede yer alan diğer incelemeleri okumak için tıklayınız: İnceleme