Sanal ve Gerçek Çıkmazı – Mehmet Canpolat

sanal ve gerçek çıkmazı
sanal ve gerçek çıkmazı

Mehmet Canpolat’ın ikinci kitabı “Sanal ve Gerçek Çıkmazı”, Luna Yayınları etiketiyle 2023 yılının ilk ayında okurlarla buluştu. Canpolat’ın ilk kitabı “Norad” adlı romanı da yine aynı yayınevi tarafından basılmıştı.

“Sanal ve Gerçek Çıkmazı” kitabında dokuz kısa öykü yer alıyor: Torun, Uzay Tur Rehberi, Kopya 20, Evrimleşmiş Tohumlar, Büyük Soria Sirki, Sanal ve Gerçek Çıkmazı, Özürlü Vatandaş, 27. Yaş Günü, Sakal Bıyık Vatan.

Önsözde Mehmet Canpolat bu öykü kitabında kimlerden bahsettiğini, kimlere dair yazdığını şu sözlerle dile getiriyor:

“Bu kitapta konusunu ettiğim insanlar bir şekilde bu hayata tutunamayanlar. Kendi hatalarından veya değil, doğuştan bir aksaklıktan veya değil, çağa ayak uydurmuş veya uyduramamış, bir sebepten tutunamayanlar!” (syf.10)

Önsözde, yazar, kitabındaki karakterlerin ortak bir özelliği olan hayata tutunma mücadelesine vurgu yapıyor. Bu karakterler, kendi hataları, doğuştan gelen zorluklar veya çağın gereklilikleriyle baş etmekte zorlanan, yaşamın karmaşık çıkmazlarında debelenen bireyleri temsil ediyor. Bu tema, kitabın bir bütün olarak ele alınmasına ve okurların karakterlerle empati kurmasına olanak tanıyor.

Kitap, farklı temalar ve karakterler etrafında örülü öykülerle okurlara çeşitli ve renkli deneyimler sunuyor. Yazarın kurgusal dünyası ve özgün anlatımı, edebi sahnedeki kendine özgü sesini ve tarzını yansıtıyor.

Kitapta yer alan öykülerin çoğunluğu bilimkurgu ve fantazya türünde sayılabilir. Daha fazla ayrıntı vermek gerekirse, ilk altı öykü bilimkurgu-fantazya türündeler. Bu altı öykü, okuyucuları farklı zamanlara, mekânlara ve hatta evrenlere taşıyarak onları sürükleyici bir yolculuğa çıkarıyor. Bu öykülerde, yazarın yaratıcı düşünce gücü ve kurgusal yeteneği ön plana çıkıyor.

Kitabın son üç öyküsü ise tür açısından farklılık içeriyor: Bilimkurgu-fantazya türünde değiller; kara mizah içeren eleştirel, gerçekçi öyküler. Özellikle otobiyografik öğeler içeren bu öykülerde yaşanmışlıklar ve anılar ön planda. Bu öyküler duygusal, nostaljik bir tona sahipler.

Kitaba dair yapılabilecek bir eleştiri şu: Sondaki üç öykü başka bir eserde kullanılsa, okurlar başlı başına bir bilimkurgu-fantazya öykü kitabıyla karşılaşabilirlerdi.

Ama diğer yandan kitabın başlığı da aslında bu duruma dair önceden ipucu veriyor: Sanal dünyadan, gerçek dünyaya uzanan derin bir çıkmazdaki karakterleri merkeze alıyor öyküler. Yazar bu açıdan bakıldığında amacına ulaşmış gözüküyor.

Kitabın kapağındaki etkileyici görsel Ömer Tunç’a ait ve sanal dünya ile gerçek dünya arasında sıkışan karakterleri sembolize ediyor.

Mehmet Canpolat’ın edebi serüveni, okurlarını farklı dünyalara taşıyan ve düşündüren bir okuma yolculuğu sunmaya devam ediyor.


Sitede yer alan diğer incelemeleri okumak için tıklayınız: İnceleme