Dinozor Öyküleri – Ray Bradbury

dinozor öyküleri
dinozor öyküleri

Amerikalı yazar Ray Bradbury edebiyat dünyasında önemli bir yer edinmiştir. Ülkemizde daha çok Fahrenheit 451 romanıyla tanınan Ray Bradbury hem bilimkurgu hem fantastik hem de korku türlerinde şaheserler yaratmıştır. Romanları daha ön planda olsa da Bradbury yaşamı boyunca muazzam kısa öyküler yazmıştır. Dinozor Öyküleri kitabı Bradbury’nin öyküdeki ustalığını gösteren örnekler içeriyor.

Dört kısa öykü ve iki şiirden oluşan Dinozor Öyküleri eserinin teması adından da anlaşılacağı üzere dinozorlar. Tıpkı benim gibi, peki neden dinozorlar diye sorabilirsiniz. Bradbury, kitabın Giriş yazısında bunun sebebini şöyle açıklıyor:

“Dinozorlar beni yazar olma yoluna soktu. Dinozorlar beni o yoldan geçirip vardığım yerde kabul görmemi sağladı. 1950’de yazıp yayımlattığım Sis Düdüğü adlı öyküde, deniz fenerindeki sis düdüğünün sesine âşık olan bir dinozor, hayatımı, kazancımı ve yazma biçimimi sonsuza dek değiştirdi.” (syf.13)

Kitapta yer alan öyküler sırasıyla şöyle: Büyüyünce Ne Olmak İstiyorsun Dinozordan Başka?, Bir Gök Gürültüsü Sesi, Sis Düdüğü, Tyrannosaurus Rex. Bu kısa hikâyelerde, dinozorlarla ilgili fantastik senaryolar ve zaman yolculukları gibi temalar işlenmektedir.

Bradbury, yine Giriş yazısında Dinozor Öyküleri kitabında yer alan öykü ve şiirlerden şu şekilde bahsediyor:

“Bunların hepsi Ya Şöyle Olsaydı? hikâyeleri ve şiirleri. Ya bir dinozor bir sis düdüğüne abayı yakarsa sahiden? Ya da zamanda yolculuk edip tarih öncesi hayvanları avlamaya gidebilirsek bir gün?” (syf. 16)

 

Bir Gök Gürültüsü Sesi ve Sis Düdüğü

Özellikle “Bir Gök Gürültüsü Sesi” ve “Sis Düdüğü” öyküleri, Dinozor Öyküleri kitabının dikkat çekici öyküleri arasında yer alıyor.

Bir Gök Gürültüsü Sesi öyküsü aksiyon dolu, tam bir zaman yolculuğu macerası. Zaman Safarisi A.Ş. ile geçmişe gidip bir dinozor avlamayı kafaya koyan Eckels için işler planlandığı gibi gitmiyor. Öykünün kahramanı Eckels, zaman yolculuğu temasında sıklıkla kullanılan Kelebek Etkisini acı şekilde uygulamalı olarak öğreniyor.

Sis Düdüğü ise duygusal bir fantastik öykü sayılabilir. Yılda bir kez bir deniz fenerindeki sis düdüğünün çıkardığı sese gelen, kadim bir dinozorun duygusal öyküsü. Ray Bradbury’nin şiirsel dili ve imgeleri bu öyküde çok yoğun ve etkileyici.

İthaki Yayınları’ndan çıkan, İthaki Bilimkurgu Klasikleri’nin 90. kitabı olan, doksan iki sayfalık Dinozor Öyküleri’nin çevirmeni Elif Ersavcı. Kapak illüstrasyonu ise Yağız Eyiişleyen’e ait. Bradbury’nin bu eseri, okurlara dinozorlarla dolu fantastik ve duygusal bir yolculuk vaat ediyor.


Sitede yer alan diğer incelemeleri okumak için tıklayınız: İnceleme