Roket Bilimkurgu Söyleşisi (2023: Bir Fanzin Macerası)

roket bilimkurgu
roket bilimkurgu

Terakki Vakfı Ortaokulları öğrencileri, yazar ve öğretmen Tunç Kurt ile birlikte “2023: Bir Fanzin Macerası” adlı bir bilimkurgu fanzini çıkardılar ve Roket bilimkurgu dergisiyle söyleşi gerçekleştirdiler.

Fanzine buradan ulaşabilirsiniz: 2023: Bir Fanzin Macerası

Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi adına editörümüz Ruhşen Doğan Nar, 7. Sınıf öğrencisi Öykü Çeber’in ilgi çekici sorularını yanıtladık:

 

Öykü Çeber: Bilimkurgu öykü dergisi çıkarma fikri nasıl oluştu?

Ruhşen Doğan Nar: Uzun yıllardır aklımda bir bilimkurgu dergisi çıkarmak vardı. Hatta derginin adını yani Roket’i bile belirlemiştim. Bir bilimkurgu öykü dergisi çıkarma fikrimi yazar arkadaşlarımla birçok kez paylaştım. Fikrimi beğeniyorlardı ama dergi çıkarmanın zor ve maliyetli olduğunu düşünüyorlardı. Çoğu epey umutsuzdu.

Yıllarca zihnimin bir köşesinde kalan dergi hayali, Plüton Yayın sayesinde gerçekleşti. Dergimiz yayımlanmaya başladı ve ilk baskısı kısa sürede tükendi. Birkaç hafta önce ikinci sayımız çıktı. Bilimkurgu severlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

 

Öykü Çeber: Roket’te sadece öykülere yer veriyorsunuz, bunun özel bir sebebi var mı? Neden başka türlerde yazılara yer vermiyorsunuz?

Ruhşen Doğan Nar: Sadece öykülerden oluşan bir bilimkurgu dergisi, bilimkurgu dergiciliği tarihimizde hiç yoktu. Roket bu açıdan bir ilk özelliği taşıyor. Bu fikri ise Öykü Gazetesi dergisinden aldım. Roket’i, Öykü Gazetesi’nin bilimkurgu versiyonu gibi düşünebiliriz.

Derginin formatı bu şekilde olduğu için ne yazık ki başka türlerde yazılara yer veremiyoruz. Ama Roket’in yayın hayatı bittikten sonra bilimkurgucularla birlikte daha kapsamlı, yeni bir bilimkurgu dergisi çıkarabiliriz.

 

Öykü Çeber: Roket’in bilimkurgu dünyasına nasıl bir katkıda bulunacağını düşünüyorsunuz?

Ruhşen Doğan Nar: Türkiye’de basılı bir bilimkurgu dergisi yoktu. Roket bu boşluğu doldurdu. Roket’in amaçlarından biri, Türkiye’de bir bilimkurgu dergisinin çıkartılabileceğini göstermekti. Roket’ten sonra başka bilimkurgu dergilerinin de yayımlanmasını istiyorum. Roket yolu açtı çünkü.

Bilimkurgu öyküleri yazan insanlara yeni bir mecra kazandırmak bir diğer amacımızdı. Roket sayesinde hem deneyimli hem de amatör yazarlar bilimkurgu öykülerinin basılma şansına erişiyor.

Başka bir amacımız ise daha fazla kadın yazarın bilimkurgu öyküleri kaleme alması. Kadın yazarlara karşı pozitif ayrımcılık yapıyoruz ve daha fazla şans veriyoruz.

Son olarak, normalde bilimkurgu yazmayan deneyimli yazarların bilimkurgu alanında kalem oynatması konusunda teşvik etmekti. Bu şekilde bilimkurgu edebiyatının daha da gelişeceğini düşünüyorum.

 

Öykü Çeber: Dergiye neden “Roket” ismini verdiniz? Bir hikâyesi ya da özel bir sebebi var mı?

Ruhşen Doğan Nar: Özel bir sebebi veya hikâyesi yok. Yıllar önce derginin adını düşünürken birden geldi aklıma.

 

Öykü Çeber: Dergide yayınlanan öykülerdeki kriterleriniz nelerdir? Bizler(18 yaşın altındaki öğrenciler) de derginizde öykü yayınlayabilir miyiz?

Ruhşen Doğan Nar: Kaliteli, özgün ve güçlü öykülere yer vermeye çalışıyoruz. Bilimkurguda, hem kurgu hem de bilim yönü tutarlı ve sağlam olmalı. Üç kişilik bir Yayın Kurulumuz var. Gelen öyküleri birlikte tek tek okuyup değerlendiriyoruz ve yayımlanacak öykülere ortaklaşa karar veriyoruz.

18 yaş altı gençler de dergiye öykü gönderebilir. Yayın Kurulunun beğenisini alırsa öyküye dergide seve seve yer veririz. Geleceğin bilimkurgu yazarlarının ilk öykülerinin Roket’te çıkması harika olmaz mı?

 

Öykü Çeber: Sorularımıza yanıt verdiğiniz için teşekkür ederiz.

Ruhşen Doğan Nar: Ben teşekkür ederim. Bir bilimkurgu fanzini çıkardığınız için sizi kutluyorum. Ben de Lagari Bilimkurgu Fanzini’ni çıkaran ekibin bir parçasıydım. Fanzin çıkarmanın keyfi çok başka. Size iyi eğlenceler ve kolaylıklar diliyorum.


Sitede yer alan diğer incelemeleri okumak için tıklayınız: İnceleme