Mars Prensesi – Edgar Rice Burroughs

Mars Prensesi
mars prensesi

Tarzan’ı bilmeyen veya duymayanımız yoktur. Kitaplarını okumasak bile mutlaka filmini veya çizgi filmini izlemişizdir. Peki, Tarzan’ın yaratıcısını biliyor musunuz? Fihrist Kitap’tan çıkan Mars Prensesi’ni okuyana kadar doğrusunu söylemek gerekirse ben de bilmiyordum. Evet, Mars Prensesi kitabının yazarı Edgar Rice Burroughs ayrıca Tarzan serisinin de yaratıcısı.

Yazarlık kariyeri boyunca 70’den fazla kitap kaleme alan Edgar Rice Burroughs’un üç popüler serisi var: Tarzan, Barsoom ve Amtor. Mars Prensesi, Barsoom Serisinin ilk kitabı olma özelliği taşıyor. John Carter’ın maceralarını anlatan Barsoom Serisi, hem bilimi hem de bilimkurguyu derinden etkilemiş. Arthur C. Clarke, Ray Bradbury gibi ustaları kendine hayran bırakmış; Star Wars, Avatar gibi bilimkurgu efsanelerine ilham vermiş.

John Carter karakterinin, yazar Edgar Rice Burroughs’dan esinlenerek kaleme alındığı görülmektedir. Çünkü yazarın kendisi de Amerika Birleşik Devletleri’nde, savaşçı kökenleri olan köklü bir aileden gelmektedir ve bir süre orduda da görev almıştır.

Mars

 

Barsoom Serisi

Öncelikle güzel bir haberle başlayalım: Fihrist Kitap, Barsoom Serisini oluşturan altı kitabın tümünü Türkçeye kazandırdı. Barsoom Serisi sırasıyla şu kitaplardan oluşuyor: Mars Prensesi; Mars Tanrıları; Mars Komutanı; Thuvia, Mars Kızı; Mars Satrancı ve Mars Dehası.

Mars Prensesi kitabının başlangıcı tam bir Western havası taşıyor. Arkadaşını Kızılderililerin elinden kurtarmaya çalışan John Carter, bir mağaraya sığınıyor ve ölümle burun buruna geliyor. Bilincini kaybeden John Carter, gözlerini açtığında kendini Mars’ta buluyor.

Farklı ırkların ve çeşitli türlerin yaşadığı Mars’ta, John Carter kitap boyunca hem gezegeni hem de gezegende yaşayan ırkları keşfediyor. Carter bir yandan da Mars Prensesi olan Dejah Thoris’le sürükleyici bir aşk macerası yaşıyor.

Çöküşe sürüklenen, kısıtlı kaynaklara sahip, distopik bir gezegen olan Mars’ta, farklı ırklar birbirleriyle sürekli savaş halindeler. Bu ırkların bedensel özelliklerini, kültürlerini, geleneklerini başarılı bir şekilde betimliyor yazar.

 

Sonuç: Mars Prensesi

Mars Prensesi kitabını okurken kitabın ilk olarak 1912 yılında pulp dergilerde basıldığını, daha sonra 1917 yılında kitap formatında okurlarla buluştuğunu unutmamak gerekiyor. Yazıldığı dönem göz önüne alındığında, oldukça başarılı bir bilimkurgu eseri olduğunu söyleyebiliriz.

Sürükleyici bir macera ve aşk hikâyesi anlattığı için Mars Prensesi’ni okurken sıkılmak mümkün değil. John Carter’la beraber Mars’taki çeşitli uzaylı türlerini, kültürlerini ve dillerini öğrenirken; Star Trek, Star Wars gibi bilimkurgu efsanelerinin Barsoom Serisinden esinlendiği noktaları fark ediyor insan.

Fihrist Kitap’a, Fihrist Kitap Genel Yayın Yönetmeni Ömer Alkan’a ve çevirmen Elisa Kaya’ya Barsoom Serisi gibi mühim bir bilimkurgu klasiğini Türkçeye kazandırdıkları için sonsuz teşekkürler!


Sitede yer alan diğer incelemeleri okumak için tıklayınız: İnceleme