Çok sevilen ve okunan çocuk kitabı yazarı Bilgin Adalı’nın daha önce ‘Genlerin Şifresi‘ ve ‘Uzaylılar Geliyor‘ eserlerini Bilimkurgu Kulübü için incelemiştim. Bu yazıda ise Bilgin Adalı’nın en tanınan ve çok satan çocuk kitabı Zaman Bisikleti üzerine kalem oynatacağım.
Zaman Bisikleti aslında aynı zamanda üç kitaptan oluşan bilimkurgu çocuk kitabı serisinin adı ve ilk kitabı. Diğer kitapların isimleri şöyle: ‘Geçmişten Gelen Konuklar’ ve ‘Zamanda Kaza’. Bu yazıda yalnızca ilk kitap üzerinde duracağım.
‘Uzaylılar Geliyor’ kitabındaki gibi, bu kitapta da Bilgin Adalı kitabın baş kahramanlarından. Ayrıca, Bilgin Adalı’nın kızları Yağmur ve Damla da kitabın önemli karakterlerinden. Bir gün Bilgin Adalı, kızlarından bir Zaman Bisikleti yapmasını ister. Kızlar bisikleti bilgisayara bağlayıp bir zaman makinesi görevi gören bir Zaman Bisikleti yapmayı kolayca başarırlar.
Baba ve kızlar Zaman Bisikletini kullanarak Antalya yakınlarındaki Karain Bölgesine giderler. Ancak zamanda tam yüz bin yıl önceye geri giderler. Karain Mağaralarında yaşayan bir insan kabilesini uzaktan gözlemlerler. Onlarla karşılaşmamak için oldukça özen gösterirler. Çünkü geçmişte yapacakları en küçük değişiklik, tarihin akışını değiştirebilir.
Karain’deki kabilede yaşayan iki çocuk özellikle ilgilerini çeker: Çuka ve Anin. Çuka, 12-13 yaşlarında bir erkek çocuğudur. Anin onun küçük kız kardeşidir. Çuka ve Anin’in ayırt edici özellikleri sürekli merak içinde olmaları ve çevrelerindeki sorunlara çözüm bulmaya çalışmalarıdır. Sorunlara buldukları çözümler sayesinde birçok icat ortaya koyarlar. Bu icatlar sayesinde kabiledeki insanlar yaşadıkları önemli sorunların üstesinden gelmeyi başarır.
Çuka ve Anin kitap boyunca örneğin şunları icat ederler: balta, elma koparma aleti, mızrak, su kanalı, davul, sapan vb. Kardeşler bu icatlarla hem kabilenin hem de Bilgin Adalı ve kızlarının takdirini kazanırlar.
Kitapta en çok hoşuma giden şey Bilgin Adalı’nın, evrimsel bir bakış açısıyla insanlığın ve bilimin ilerleyişini çocuklara eğlenceli bir şekilde anlatmayı başarması. Çünkü çocuklar ve öğrenciler ne yazık ki ülkemizde Evrim Teorisi’ni yeterince bilmiyorlar, kasten onlara bunlar eğitim hayatlarında yeterince öğretilmiyor. En azından böyle kitaplar sayesinde insanlık tarihine ve dünyamıza bilimsel bir bakış açısıyla bakabiliyorlar.
Zaman Bisikleti’nde eksik gördüğüm şey ise kitapta hiçbir çizim veya resmin yer almaması oldu. Benim okuduğum kitap 63. baskıydı. İnternetten araştırdığımda daha önceki baskılarda çizimlerin yer aldığını gördüm. Çizimsiz bir çocuk kitabının oldukça sıkıcı gözüktüğünü düşünüyorum. Umarım, ileriki baskılarda Zaman Bisikleti tekrar çizimlerine kavuşur.
Sitede yer alan diğer incelemeleri okumak için tıklayınız: İnceleme