ChatGPT Bir Bilimkurgu Öyküsü Yazarsa?

chatgpt
chatgpt

ChatGPT, son günlerde sıklıkla konuşulan bir yapay zekâ sohbet robotu. Bir bilimkurgu yazarı olarak kullanıcılara açıldığı ilk günden beri, kendisiyle düzenli olarak sohbet etmekteyim.

Kendisine kim olduğunu sorduğumda, ChatGPT sohbet robotundan aldığım cevap tam olarak şöyle:

“Ben bir dil modeliyim ve OpenAI tarafından eğitilmiş bir asistanım. Ben size sorularınıza yanıt verebilecek ve bilgi vermeye yardımcı olmaya çalışacağım. Eğer bir sorunuz varsa, lütfen sormaktan çekinmeyin. Ben buradayım size yardımcı olmak için.”

Geçen gün ChatGPT ile konuşurken ondan Türkçe bir bilimkurgu öyküsü yazmasını istedim. Yerçekimiyle alakalı bir öykü yazdı. Pek tatmin edici değildi. Bu arada onunla bazen Türkçe bazen İngilizce konuştuğumu belirteyim. İngilizcede daha başarılı olduğunu bildiğim için bu kez ondan İngilizce bir bilimkurgu öyküsü yazmasını istedim. Şu öyküyü benimle paylaştı:

 

yapay zeka

ChatGPT’nin Bilimkurgu Öyküsü

“In the future, humans had discovered a way to travel through time. With the help of advanced technology, they were able to transport themselves to any point in the past or future.

One day, a group of friends decided to use this technology to visit the year 2050. They wanted to see what the world would be like in 30 years and possibly even find a way to prevent any disasters from occurring.

As they arrived in the year 2050, the friends were shocked by what they saw. The world was in ruins and there were very few humans left. They soon learned that a catastrophic event had occurred, causing widespread destruction and the loss of many lives.

Determined to find a way to prevent this disaster, the friends began to search for clues. They visited various locations and gathered information from the few survivors they came across.

After much investigation, they finally discovered the cause of the disaster: a massive asteroid was on a collision course with Earth. The friends knew they had to act fast if they wanted to save the planet.

Using their knowledge of the future, they were able to gather the resources and technology needed to deflect the asteroid. With the help of a team of experts, they were able to successfully change the asteroid’s trajectory, narrowly avoiding disaster.

As the friends returned to their own time, they were hailed as heroes. They had not only prevented the disaster from occurring, but they had also saved countless lives. From then on, they vowed to use their time-traveling abilities for the betterment of humanity.”

ChatGPT bağlantılar

Öykünün ChatGPT Türkçesi

Daha sonra bu öyküyü Türkçeye çevirmesini istedim. Sağ olsun, beni yine kırmadı. 🙂

“Gelecekte, insanlar zaman yolculuğu yapabilmeyi keşfetmişlerdi. Gelişmiş teknolojinin yardımıyla, geçmişteki veya gelecekteki herhangi bir noktaya seyahat edebiliyorlardı.

Bir gün, bir grup arkadaş 2050 yılına ziyaret etmek için bu teknolojiyi kullanmaya karar verdi. 30 yıl sonraki dünyayı görmek ve belki de hiçbir felaketin olmamasını sağlamak istiyorlardı.

2050 yılına varınca, arkadaşlar şok oldu. Dünya harabedeydi ve çok az insan kalmıştı. Yakında, büyük bir felaketin olmuş olduğunu ve çok sayıda insanın kaybına sebep olduğunu öğrendiler.

Bu felaketi önlemek için kararlı olan arkadaşlar, ipuçları aramaya başladı. Farklı yerleri ziyaret ettiler ve karşılaştıkları az sayıdaki hayatta kalanlardan bilgi topladılar.

Birçok araştırma sonrasında, nihayet felaketin sebebini buldular: Büyük bir asteroid, Dünya ile çarpışma rotasındaydı. Arkadaşlar, Dünyayı kurtarmak istiyorlarsa hızlı hareket etmeleri gerektiğini biliyorlardı.

Gelecek hakkında bilgi sahibi olarak, asteroidi yönlendirmek için gereken kaynakları ve teknolojiyi toplayabildiler. Bir ekip uzmanın yardımıyla, asteroidin yörüngesini başarılı bir şekilde değiştirdiler ve felaketten az bir zaman önce kurtuldular.

Arkadaşlar, kendi zamanlarına geri döndüklerinde kahramanlar olarak karşılandılar. Sadece felaketin olmamasını sağlamış değillerdi, aynı zamanda sayısız insanın hayatını da kurtarmışlardı. O zamandan sonra, zaman yolculuğu yeteneklerini insanlık için iyileştirme amacıyla kullanmayı vaad ettiler.”

 

Sonuç

Kendisini sürekli geliştiren bir yapay zekâ programı olduğu düşünüldüğünde, ChatGPT dil modeli şu anda emekleme aşamasında sayılabilir. Gelecekte çok daha iyi bir duruma evrileceği şimdiden belli.


Ruhşen Doğan Nar’ın yayımlanan kitaplarını incelemek için tıklayınız: Kitaplar