Fantastik Öykü ve Resim Dergisi Orm yayın hayatına başladı.
Orm’un ilk sayısında yer alan yazarlar şöyle: Evrim Gökçelik, Selin Arapkirli, Özlem Ertan, Mustafa Everdi, Aşkın Güngör, Ezo Evrim Harsa, Emre İnanç, İsmail Kızılyiğit, Ali Okan Pandar, Münevver Uzun, Marie Corelli.
Bu sayıdaki çizerler ise şu şekilde: A. Gece Sayalı, Ağıt Uğur Uludağ, Arthur Severn, Arya Kamalı, Cansu Tanrıseven, Esin Çetin, Evrim Gökçelik, Gilead Artist, Kutalp Aguş, Lal Bektaş, Mutlu Tunca, Nodira Güçsav, Sema Yayla Boza, Sibel Bozkurt, Sude Ayhan, Tevfik Soyyiğit ve Yasin Çiçek.
Dergi editörü Emre Bozkuş’un kaleme aldığı önsözü sizlerle paylaşıyoruz:
Önsöz yazarken aklımda Oğuz Atay’ın ünlü sözü yankılanıyor âdeta. Önsözler sahiden de bönsöz mü diye düşünüyorum. Hâliyle fazla uzatmaya niyetim yok. Özellikle son birkaç senedir edebiyatta alt türlerin onca görmezden gelmeye rağmen ısrarla üretme gayreti gösterişinin karşılığına şahitlik ediyorum. Bilimkurgu seçkileri bu bağlamda en öne çıkan eserler. Ana akım edebiyat kavramının artık değişmesi gerektiğine dair ısrarın bir göstergesi oluyorlar.
Bu maksatla sevgili Ruhşen Doğan Nar’ın öncülüğünde yayımlanan Roket bir adım attı ve bilimkurgu dergiciliğine dair önemli bir noktayı işaret etti. Bülent Akkoç, Bülent Somay, Müfit Özdeş gibi isimlerin işaret ettiği o nokta iyi edebiyatın kapsamının sanıldığından daha geniş ve kapsayıcı olduğuydu. Benzeri şekilde İsmail Yamanol da kişisel çaba ve gayretiyle var ettiği Bilimkurgu Kulübü aracılığıyla buna ilişkin epeyce adım attı. Nihayetinde bilimkurgunun kardeşi fantastik edebiyat için de bir acaba sorusu ortaya çıktı. Bilimkurgunun çeşitli mecraları bulunurken fantastiğin ne yazık ki alanı dardı. Biz de bu hususta bir adım atmaya, destanlardan beslenerek inşa edilen fantastik anlatıların yeni bir soluk bulması için gereken cüreti göstermeye karar verdik ve ortaya elinizde tuttuğunuz dergi çıktı.
Orm ismi Ursula K. Le Guin’in Yerdeniz serisinde geçen OrmEmbar adlı ejderhadan esinle tercih edildi. Ejderhalara dair ilk ve tek olacak şekilde bir makaleye de yer verme gereğini bu sebeple duyduk. Bahsi geçen istisna haricinde kurgu dışı yazılara ve söyleşilere internet sitemizde yer vereceğiz. Ayrıca normalde her sayıda sekiz öykü ve sekiz çizim yer alacakken bu sayıda ilk adımın şerefine on adet öykü ile çizime yer verme kararı aldık. Son olarak, bu özel sayıyı da Ursula’nın aziz anısına ithaf ediyoruz. Onun düşleri bize hâlen kılavuzluk ediyor.
Umuyoruz ki Roket ile birlikte nasıl ki bilimkurgu yayıncılığı yeni bir adım atma fırsatı bulduysa Orm da fantastik dünyalarda gezinmeyi seven ve yazma aşkıyla kâlem oynatan herkese yeni bir mecra sunmayı başarır. Yine umuyoruz ki sesimiz yıllar sonra bile en gür hâliyle işitilir. Bu yolculukta kâh öyküleri ve çizimleriyle kâh latif sözleriyle destek veren başta Ruhşen Doğan Nar, Büşra Ünal Mert ve Evrim Gökçelik olmak üzere bütün dostlarıma candan teşekkürler. Daima umutla, sanatla!
Orm’a tüm kitap satış sitelerinden ulaşabilirsiniz.
Not: Orm Fantastik Öykü ve Resim Dergisinin ilk sayısını şuradan edinebilirsiniz.