Yazarın Kaleminden: İçimdeki Robot

Kayıp Rıhtım

2007 senesinden beri, öykü yazdığım düşünülürse “İçimdeki Robot” biraz geç kalmış bir ilk kitap sayılabilir. (Atalarımızın dediği gibi, ‘Geç olsun güç olmasın’ diyerek kendimi avutuyorum) Bunun en önemli sebebi, yıllar içerisinde yazdığım öykülerin türlerinin değişmesi sayılabilir. Eğer ilk günden bu yana, tek bir türde öykü yazsaydım, ilk kitabım daha erken çıkabilirdi diye tahmin ediyorum. (Belki de yanılıyorum)

Şöyle ki, yazmaya başladığım ilk zamanlar korku-gerilim öyküleri kaleme alıyordum. (Lovecraft’a özenerek yazmış olduğum öykülerdi diyebilirim) Daha sonra, fantastik ve kara mizah öyküleri yazmaya başladım. Bir süre, çoğunlukla toplumcu, kara mizah öyküleri üzerine eğildim. (O zamanlar, siyaseten de aktif bir konumdaydım) Süreç içerisinde, farkında olmadan bilimkurgu öyküleri de ortaya koydum. Sonra, bilimkurgu okumaya ve yazmaya yoğunlaştım. Sonundaysa ağırlıklı olarak bilimkurgu öyküleri yazar oldum.

 

Xasiork, Kayıp Rıhtım, Bilimkurgu Kulübü

Bu yazı serüvenimde, üç internet sitesi beni oldukça etkiledi. (Bilimkurgu, fantazya ve korku edebiyatı açısından) Onları anmamak haksızlık olur diye düşünüyorum. İlk olarak, öykü yazmaya başladığım zamanlarda, benim için bir okul görevi gören Xasiork Ölümsüz Öykü Kulübü. Orkun Uçar liderliğindeki bu internet kulübü, beni ve benim gibi birçok yazar adayını hiçbir maddi beklenti taşımaksızın eğitti ve yazmaya teşvik etti.

İkinci olarak, Kayıp Rıhtım. Özellikle Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi, hem aylık hem de yıllık özel temalarıyla benim birçok öykü yazmamı sağladı. (Aylık Öykü Seçkisi’nde hâlâ ondan fazla öyküm yer alıyor) Aslında yazı serüvenim, Aylık Öykü Seçkisi’ndeki öykülerime geçmişten günümüze doğru baktığımızda bile belli oluyor. Bunun dışında Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi, bilimkurgu öyküleri yazdığımı fark ettiğim ilk yer oldu. (‘İçimdeki Robot’taki bazı öyküler de aslında ilk olarak Kayıp Rıhtım için yazılmıştı)

Son olarak, Bilimkurgu Kulübü. Bilimkurgu Kulübü’ne dahil olmamla birlikte, çok daha yoğun ve bilinçli bir şekilde bilimkurgu okumaya, bilimkurgu üzerine düşünmeye ve bilimkurgu yazmaya başladım. Hâlâ Bilimkurgu Kulübü’nde aktif olarak yer alıyorum. Çeviriler yapıyorum, incelemeler yazıyorum ve öyküler kaleme alıyorum.

“İçimdeki Robot”a geri dönersek kitap, Yitik Ülke Yayınları‘ndan Kadir Aydemir‘in bir bilimkurgu öykü dosyası hazırlamamı istemesiyle ortaya çıktı. (Aslında böyle bir fikrim vardı; ama daha ileriki zamanlarda düşünüyordum) Yerli Bilimkurgu Edebiyatının yaşayan efsanesi Müfit Özdeş sağ olsun, kitabım için harika bir arka kapak yazısı yazdı. 2019 yılının nisan ayında kitabım okurlarla buluştu.

“İçimdeki Robot”u bir ilk adım olarak görüyorum ve yeni adımlar atmayı ümit ediyorum. Bakalım, gelecek bize neler gösterecek!

Ruhşen Doğan Nar

 

Kaynak: Kayıp Rıhtım


Ruhşen Doğan Nar’ın yayımlanan kitaplarını incelemek için tıklayınız: Kitaplar