Kanser aşısı, bir tür immünoterapidir. Covid-19 aşısı gibi enfeksiyonlardan koruyan aşılardan farklı olarak, kanser aşısı zaten kanser hastalığı olan kişileri tedavi eder. Bu aşılar, hastanın bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımasına ve ardından onları öldürmesine yardımcı olur. Ayrıca bu aşılar kanser hücrelerinin geri dönmesini engeller.
Kanser Aşısı Nasıl Yapılır?
Aşı her kişi için özel olarak üretilir. Genellikle sadece birkaç hafta içinde aşının üretimi biter. Bunları yapmak için, hastanın tümöründen cerrahi müdahale sırasında örnek alınıp ardından DNA dizilimi yapılır. Bazı durumlarda bunun için yapay zeka da kullanılır. Sonuç, hastanın tümörüne özgü kişiselleştirilmiş bir kanser karşıtı aşıdır.
Kanserle Savaşmaya Nasıl Yardımcı Oluyorlar?
Kanser aşısı, hastanın hücrelerine kanser hücrelerini normal hücrelerden ayırt edebilen bir antijen veya protein üretmesi için talimat göndererek çalışır. Aşılar bağışıklık sistemini harekete geçirir. Bağışıklık sistemi, hastalığın zararsız versiyonlarını tanıyıp saldırabilen antikorlar üretir. Hastanın vücudu bu antikorları ürettiğinde, hastalık geri dönerse hemen onu tanıyabilir.
Ne Tür Kanserleri Tedavi Edebilir?
Bilim insanları, birçok farklı kanser aşısı türünü ve bunların farklı kanser türlerinde nasıl etkili olabileceğini araştırıyorlar. Aşıların ne kadar iyi çalıştığını ve hangi kanser türlerini tedavi edebileceğini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu kesin. Uzmanlar, bu aşıların kolorektal, akciğer, mesane, pankreas ve böbrek kanseri dahil olmak üzere birçok kanser türünde etkili olabileceğini düşünüyorlar.
Kanser Aşısı Ne Kadar Önemli?
Aşılar, tıbbı tamamen değiştirdi. Milyonlarca insanı kızamık, kabakulak, çocuk felci ve koronavirüsten korudu. Ayrıca insanlık tarihindeki en ölümcül hastalıklardan biri olan çiçek hastalığını da yok etti. Şimdi uzmanlar, kanserle mücadelede kalıcı bir şekilde kullanılabilecek bir tedavi yöntemi olabileceklerine inanıyorlar. Aşılar, yakın gelecekte cerrahi, kemoterapi veya radyoterapiyi yerini almayacaklar. Ancak kanserle mücadelede dördüncü silah olan immünoterapide önemli bir rol oynayabilirler.
Aşılması gereken birçok zorluk var. Bireysel hastalar için kişiselleştirilmiş aşılar üretmek zaman alıyor. Ancak beklenti, bu sürecin gelecekte hızlanabileceği yönünde. Doktorlar ve bilim insanları on yıllardır kanser aşıları üzerinde çalışıyorlar. Henüz hastalar için gerçek faydalarını yeni yeni görmeye başlıyorlar.
Sitedeki diğer ‘Kimdir Nedir?’ yazılarını okumak için tıklayınız: Kimdir Nedir?