Bu sonbaharda, sadece sınırlı bir süre de olsa gezegenimiz Dünya’ya ikinci bir uydu, diğer bir deyişle “mini ay” eşlik edecek.
Bu hafta yayınlanan bir araştırmaya göre, yaklaşık bir belediye otobüsü uzunluğundaki bir asteroit Dünya’nın çekim gücüne kapılacak. Gezegenimizin yörüngesinde yaklaşık iki ay boyunca dönerek bir tür “mini ay” haline gelecek.
Güneş etrafında dönen bir asteroit kuşağı olan evine dönmeden önce, 29 Eylül’den 25 Kasım’a kadar Dünya ile birlikte dönecek.
Universidad Complutense de Madrid’de profesör olan ve bahsi geçen araştırmanın başyazarı Carlos de la Fuente Marcos, Space.com’a yaptığı açıklamada, “Bizi ziyaret edecek olan nesne, Dünya’nınkine çok benzer yörüngeler izleyen uzay kayalarından oluşan ikincil bir asteroid kuşağı olan Arjuna Asteroid Kuşağına ait,” dedi.
Arjuna Kuşağındaki bazı asteroitlerin yaklaşık 2,8 milyon mil (4,5 milyon km) uzaklığa kadar Dünya’ya yaklaşabildiğini açıkladı.
Ayrıca asteroitler nispeten yavaş gidiyorlarsa – yaklaşık 2,200mph (3,540km / s) hızlarda – o zaman yolları Dünya’nın yerçekiminden normalden daha güçlü bir şekilde etkilenir.
“Bu koşullar altında … nesne Dünya’nın geçici bir uydusu haline gelebilir,” dedi ve bunun söz konusu asteroit için önümüzdeki haftadan itibaren gerçekleşeceğini ve yaklaşık iki ay süreceğini ekledi.
Bahsi geçen asteroitin Dünya etrafında tam bir yörünge izlemeyeceğini de sözlerine ekledi.
Atlas
Asteroit 7 Ağustos’ta NASA tarafından finanse edilen bir program olan Asteroit Karasal Etki Son Uyarı Sistemi (ATLAS) tarafından keşfedildi.
Yaklaşık 10 metre uzunluğunda olan asteroit, Dünya’nın uydusu Ay ile kıyaslandığında çok küçük sayılabilir. Çünkü asteroitin çapı yaklaşık 3,474 km’dir.
Profesör Carlos de la Fuente Marcos, nesnenin “tipik amatör teleskoplar ve dürbünler için çok küçük ve sönük” olacağını da sözlerine ekledi. “Ancak nesne, profesyonel gökbilimciler tarafından kullanılan tipik teleskopların parlaklık aralığında yer alıyor.”
Bilim insanları asteroid “mini ay”ın 2055 yılında tekrar Dünya’nın yörüngesine döneceğini tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.
Bu asteroit Dünya’nın sahip olduğu ilk mini ay değil. Araştırmacılar makalelerinde 1981’de ve 2022’de iki mini ay olayının daha meydana geldiğini yazdılar.
Sitedeki diğer ‘Kimdir Nedir?’ yazılarını okumak için tıklayınız: Kimdir Nedir?