Büyük Patlama’nın Sesi

Büyük Patlamanın Sesi
Büyük Patlama'nın Sesi

Evrenin oluşumunu ifade eden Büyük Patlama’yı (Big Bang) derinlemesine inceleyen bilim insanları, patlamanın ardından meydana gelen evren genişlemesi sırasında ortaya çıkan sese ilişkin kanıtlar buldu. Büyük Patlama’nın sesi nasıldır diye hiç merak ettiniz mi? Bilim insanı, fizikçi John G. Cramer, sese ilişkin kanıtlar bulmakla kalmayıp bir de buna dair bir “ses simülasyonu” hazırlamayı başardı.

“Evren oluşurken çıkan sesin, bir basgitarın çıkardığı sese benziyor olması gerekir diye düşünüyorum. Ses dalgaları evrenin genişlemesi sırasında gitgide daha uzağa yayılmaya başladı. Aşırı sıcak bir durumdan giderek soğuyan ve genişleyen bir duruma gelen evren, ses dalgalarının da benzer şekilde giderek azalan frekanslarda yayılmasına sebep oldu. Bir süre sonraysa ses dalgaları insan kulağının duyamayacağı frekansa kadar indi,” diye açıklama yapan Washington Üniversitesi Fizik Profesörü Cramer, ilk büyük patlamadan sonra yaşanan dokuz büyük deprem olduğunu ve o sırada çıkan sesin tüm evreni kaplamış olabileceğini dile getirdi.

Büyük Patlama’nın sesi, uzun bir süre devam etmiş olsa da eninde sonunda yok olduğu ancak arkasında ses dalgaları bıraktığının altı çiziliyor.

 

Büyük Patlama’nın Sesini duymak için aşağıdaki ses kaydını dinleyebilirsiniz:

 

NASA’nın Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) uzay aracı, eşi benzeri görülmemiş kozmik arka plan mikrodalga fotoğrafları çekmeyi başardı. Analog Science-Fiction and Fact adlı dergideki makalesinde Cramer, bu fotoğrafların ses dalgaları üzerine bilgi verip veremeyeceği konusunda açıklamalar getirdi.

Cramer’in bahsi geçen yazısı yayınlandıktan sadece iki yıl sonra 11 yaşındaki bir çocuğun, Bayan Cramer’e, “Çocuğunun ödevi için kullanabileceği Büyük Patlama’nın ses kaydının olup olmadığını” sorduğu bir mektup yazdı. İşte bu soru sayesinde, fizikçi John G. Cramer, Büyük Patlama’nın ses simülasyonunu hazırlamayı kafaya koydu.

John Cramer, Büyük Patlama’nın sesini oluşturmak amacıyla Wilkinson Microwave Anisotropy Probe’dan (WMAP)  alınan fotoğraflardaki kozmik arka plan dalgalarını kullandı. Bu sesi elde etmek için Mathematica adlı ses programına başvurdu. Ne yazık ki ortaya çıkan sesin kalitesi pek iyi olmadığı gibi ses epey de gıcırtılıydı. John G. Cramer, daha kaliteli bir ses kaydı oluşturabilmek amacıyla bu kez Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Planck adlı uzay aracından çekilmiş fotoğrafları kullandı. Ses kayıtlarına, John Cramer’in internet sitesinden de ulaşabilirsiniz.


Sitedeki diğer ‘Kimdir Nedir?’ yazılarını okumak için tıklayınız: Kimdir Nedir?

 

Evren Ne Kadar Büyük?